Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Øvinger side 99–100

2.4.1

Et gyldig ekteskap forutsetter at brudefolkene møter for og blir viet av en godkjent vigsler, jf. ekteskapsloven §§ 11 og 12. Petra er ikke godkjent som vigsler i henhold til ekteskapsloven § 12. Ekteskapet regnes for ikke inngått, det vil si at det er en «nullitet».

Det er ikke noe ekteskap å oppløse. Ola og Kari behøver derfor ikke å foreta seg noe. Det er bare å flytte fra hverandre.

En annen sak er at to års samliv kan ha ført til at en del eiendeler er eid i sameie. Det kan skape delingsproblemer. Slike delingsspørsmål løses på grunnlag av sameigelova.

2.4.2

Som ektefeller kan Jens og Harald kreve skilsmisse etter to års samlivsbrudd, jf. ekteskapsloven § 22.

Ved formell separasjon vil gjenopptakelse av samlivet føre til at separasjonen ikke lenger har rettsvirkning. Kortvarige forsøk på gjenopptakelse av samlivet får likevel ikke slik virkning, jf. ekteskapsloven § 20(2). En tilsvarende regel om samlivsbrudd står ikke i ekteskapsloven. Likevel må det antas at bestemmelsen om atskillelse ved separasjon kan langt på vei brukes analogisk på samlivsbrudd. Lødrup (Lødrup/Sverdrup: Familierett, 5. utgave, s. 78) understreker at de samme hensyn gjør seg gjeldende ved separasjon og samlivsbrudd i relasjon til hva som skal til for å konstatere et gjenopptatt samliv. I begge tilfeller vil kortvarige forsøk på å gjenoppta samlivet ikke føre til at fristen for å kreve skilsmisse blir avbrutt.

Jens og Harald forsøkte i tre uker å gjenoppta samlivet. Det var et kortvarig forsøk som ikke avbrøt fristen. Hver ektefelle kan derfor kreve skilsmisse etter to år regnet fra nyttårsaften 2013. Skilsmisse kan kreves fra nyttårsaften 2015. Hver av dem kan derfor kreve skilsmisse våren 2016.

2.4.3

  1. Ett spørsmål er om Assad og Ethel skal anses som ektefeller etter norsk rett. Det er ikke tvil om at ekteskapet ikke ville vært gyldig hvis brudefolkene hadde vært norske statsborgere, jf. ekteskapsloven § 11. Å gifte seg ved stedfortreder er i strid med § 11. Ethel var ca. 15 eller 16 år da hun giftet seg i Bagdad i 2014. Det ville vært i strid med ekteskapsloven § 1 a om alder. For norske statsborgere ville ekteskapet vært ugyldig.

    Ekteskapet er gyldig etter irakisk lov. Det skal derfor i utgangspunktet anerkjennes i Norge, jf. § 18 a. Det anerkjennes likevel ikke dersom Ethel var under 16 år, fordi det virker støtende på norsk rettsorden, blant annet fordi seksuell omgang med barn under 16 år er straffbart i Norge. Ekteskapet må likevel oppløses etter reglene om skilsmisse og separasjon/samlivsbrudd, med mindre ekteskapet anses som tvangsekteskap. I så fall kunne skilsmisse blitt gitt på grunnlag av § 23. Vi har imidlertid ikke opplysninger til å konstatere tvang. Assad må derfor gå veien om separasjon og skilsmisse for å komme ut av ekteskapet med Ethel.

  2. Dersom Assads ekteskap med Ethel skal kjennes ugyldig, må det angripes med ekteskapsloven § 16, jf. § 18 a.

    En mulighet er å påstå at ekteskapet var et tvangsekteskap, jf. § 16(3). Da må det bevises rettsstridig tvang og at denne fortsatt er til stede. Søksmål med påstand om ugyldighet må reises innen seks måneder etter at tvangen er forbi. Hvis Ethel ikke lenger anses som tvunget, er det reglene om separasjon og skilsmisse som må brukes.

    En annen mulighet er å påstå at ekteskapet i Irak er ugyldig fordi Ethel manglet rettslig handleevne, jf. § 16(5). Skal dette føre fram, må § 18 a(1) siste setning komme til anvendelse. Men slikt søksmål må reises innen seks måneder etter vigselen. Siden vigselen fant sted i 2014, fører dette ikke fram.

    Konklusjonen blir at Assad har vansker med å nå fram med påstand om ugyldighet. Han må nok benytte reglene om separasjon og skilsmisse.