Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Alminnelig strafferett

  1. En eldre versjon av en straffebestemmelse (straffeloven av 1902 § 352(2)) bestemte straff for den som forårsaket brann ved «uforsiktig omgang med ild eller ildsfarlige stoffer». Tiltalte hadde satt på en 1800 Watts kokeplate som ble stående rødglødende i mange timer, for å tørke klær. Det tok fyr. Det var enighet om at handlingen var uaktsom. Kan han straffes for brudd på bestemmelsen?
  2. Straffeloven § 298 om Seksuelt krenkende atferd offentlig eller uten samtykke lyder slik:
    «Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd
    1. på offentlig sted, eller
    2. i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket i det.»
  3. Kari vurderer om hun skal ta livet av sin mann, Ola. Hun kjøpte en flaske med «rottegift» på apoteket og plasserte den midlertidig i kjøleskapet. Ved en feil hadde apoteket gitt henne avføringsmiddel i stedet for gift.

    Ola ble forkjølet og fant flasken i kjøleskapet. Han trodde det var hostesaft og tok noen kraftige slurker. Resultatet ble en kraftig diaré. Hendelsene ble kjent av politiet. Kan Kari straffes for forsøk på drap, jf. straffeloven § 275, jf. § 16?

  4. Mathilde parkerte sin kostbare sykkel utenfor en dagligvareforretning der hun skulle kjøpe en flaske med sportsdrikk. Da hun kom ut av butikken så hun en tyv som tok sykkelen og syklet av gårde i full fart. Dagen etter fikk hun tilfeldigvis øye på tyven, syklende på hennes sykkel. Mathilde kastet seg over tyven. Med noen velrettede slag og spark klarte hun å ta sykkelen tilbake. Spørsmålet er om Mathilde skal straffes for kroppskrenkelse og for å ha tatt sykkelen tilbake.
  5. I en bar møtte Petter en kranglete slåsskjempe som ville gi ham juling. Petter stakk fra stedet med slåsskjempen i hælene. Da de kom til en elvebredd hoppet Petter opp i en robåt og kom seg unna ved å ro over til den andre siden. Slåsskjempen ble stående igjen med knyttede never og skrek skjellsord. Kan Petter straffes for ulovlig bruk av en annen persons båt?
  6. En lege kjører i 150 km/t og overskrider dermed fartsgrensen med 70 km/t for å komme raskt til en pasient som skal ha fått akutt hjerteanfall. Legen blir tatt i fartskontroll (fotoboks). Skal han straffes for brudd på vegtrafikklovens bestemmelser om fartsgrenser?
  7. Jenny er psykotisk. Hun hører av og til stemmer og kjenner lukt uten at dette har rot i virkeligheten. En dag blir hun pågrepet av sikkerhetsvakter i en forretning da hun forsøkte å stjele et par solbriller. Kan hun straffes for mindre tyveri (straffeloven § 323)?
  8. Elvira, som hadde lav IQ, satte fyr på et hus som brant ned til grunnen. Spørsmålet er om hun skal straffes for skadeverk (straffeloven § 351).
  9. Arne eier en stor lastebil som frakter varer. Han bestemmer seg for å gjennomføre et forsikringsbedrageri ved å skjære hull i en slange som styrer bremsekraften. Plutselig sviktet bremsene og bilen kjørte ut av veien i en sving. Sjåføren, Berit, ble alvorlig skadet. Arne blir tiltalt for bedrageri mot bilens forsikringsselskap og kroppsskade mot Berit. Er skyldkravet oppfylt?
  10. Ronny utstyrer seg med avsaget hagle for å rane en bank. Inne i banklokalet skriker han: «Dette er et ran!!». Deretter avfyrer han et skudd som treffer en stor lysekrone i taket. Lysekronen falt ned og traff en av bankens kunder i hodet. Kunden døde på stedet. Ronny ble redd og stakk av uten å få med seg penger. Han ble pågrepet kort tid etter og tiltalt for ran og drap.
  11. Else rusler en tur på Karl Johans gate i Oslo og møter en mann som spør om hun er interessert i å kjøpe en diamantring. Smykket er verdt kr 20 000, men hun skal få det for kr 3 000, sier han. Else tenkte at ringen muligens kunne være tyvegods, men utover det hadde hun ingen tanker. Det viste seg at ringen stammet fra et tyveri. Kan Else straffes for heleri (straffeloven § 332)?
  12. Espen har kjøpt seg ny rifle og viste den stolt fram til sin kone, Solfrid, etter at de hadde delt en flaske rødvin. Han rettet våpenet mot ektefellen og trakk av. Ved en feil satt en skarp patron i løpet. Skuddet gikk av og traff Solfrid, som døde på stedet.