Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Rettsregler

  1. Hvilken funksjon har rettsreglene? Rettsreglene bestemmer hva som er forbudt eller påbudt, de gir oss rettigheter og plikter og de viser hvordan vi kan løse tvister som vi ikke klarer å rydde opp i selv.
  2. Nevn noen plikter vi har etter lovreglene. Eksempler: En elev har møteplikt i den videregående skole, ektefeller har underholdsplikt etter ekteskapsloven, foreldre har fostringsplikt for egne barn etter barneloven og en arbeidstaker har arbeidsplikt etter arbeidsmiljøloven.
  3. Nevn noen rettigheter du har gjennom lovreglene. Eksempler: En 15-åring har rett til å velge utdanning etter barneloven, en 18-åring kan bruke egne penger etter vergemålsloven og en arbeidstaker har rett til å kreve skriftlig arbeidsavtale etter arbeidsmiljøloven.
  4. Nevn noen følger av å bryte en rettsregel. Eksempler: Alvorlige brudd på skolereglementet kan føre til bortvisning fra skolen, hærverk på skolen kan føre til erstatningsansvar og grovt tyveri kan føre til både fengsel og plikt til å betale erstatning.
  5. Nevn noen rettsregler som det har vært, eller er strid om i vårt samfunn. Eksempler: Abortloven, partnerskapsloven, arbeidsmiljøloven og likestillingsloven er eksempler på lover det har vært og er politisk uenighet.
  6. Gi noen eksempler på at rettsreglene påvirker samfunnsutviklingen. Endringer i etikken baner ofte vei for nye rettsregler. Utroskap var tidligere grunnlag for skilsmisse ved dom. Etter dagens ekteskapslov må de som bryter samlivet på grunn av utroskap, ta ut separasjon. Partnerskapsloven er et annet bevis på at endringer i etikken fører til nye lover. Den gir homofile personer av samme kjønn rett til partnerskap. Loven var utenkelig bare for få år siden. Straffeloven hadde fram til 1972 en regel mot homofile handlinger mellom menn.
  7. Hvor tror du at lovgiverne har hentet inspirasjon til lovgivningen? Grunnloven bygger på ideer fra den franske forfatningen. Ellers har lovgiveren hentet inspirasjon til nye lover fra svensk, dansk, tysk og norditaliensk rett. I dag er en stor del av vår lovgivning under revisjon med sikte på en harmonisering i forhold til EU-direktiver.