Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Regler i forvaltningen

  1. Hva går legalitetsprinsippet ut på? Legalitetsprinsippet sier at ingen kan pålegges plikter eller fratas rettigheter uten at avgjørelsen har lovhjemmel. Det betyr at avgjørelsen må ha dekning i en lov eller i forskrifter som er gyldig fastsatt i medhold av loven.
  2. Hva går læren om myndighetsmisbruk ut på? Læren om myndighetsmisbruk bygger på noen ulovfestede regler som setter grenser for hva forvaltningen kan vedta. Etter disse reglene kan et forvaltningsvedtak bli ugyldig hvis det bygger på utenforliggende hensyn, det er begått usaklig forskjellsbehandling eller vedtaket virker sterkt urimelig.
  3. Hva vil det si at en person er inhabil? En person i offentlig tjeneste er inhabil når det foreligger forhold som er egnet til å svekke publikums tillit til at han eller hun tar upartiske og saklige avgjørelser.
  4. Hva er hensynet bak inhabilitetsreglene? Hensikten med reglene om inhabilitet er å hindre misbruk av myndighet. Det kan være fristende for en saksbehandler som har personlige interesser i en sak, å legge vekt på utenforliggende hensyn eller gjøre usaklig forskjellsbehandling.
  5. Hva mener vi med særegne forhold som inhabilitetsgrunn? Med særegne forhold som inhabilitetsgrunn skal det blant annet legges vekt på om en saksbehandler har en særlig interesse i at saken får et bestemt utfall, for eksempel om hun eller noen hun har nær personlig tilknytning til, tjener eller taper på avgjørelsen. Ordet særegne står i motsetning til ordet vanlige. Forhold som svært mange mennesker er i, er derfor neppe særegne forhold. Kjennskap eller vanlig vennskap mellom saksbehandleren og en part er ikke nok til å gjøre henne inhabil.
  6. Hva er en kurant avgjørelse etter forvaltningsloven? En kurant avgjørelse er et vedtak som praktisk talt ikke krever noen skjønnsmessig vurdering, jf. forvaltningsloven § 6 fjerde ledd. I slike tilfeller er det minimal fare for at tjenestemannen tar partiske avgjørelser. Det er såkalte ekspedisjonssaker.