Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 22

  1. Hvorfor må lovtekster tolkes?

    Lovtekster må tolkes fordi mange ord og uttrykk i lovtekstene er vage og uklare. Vanlig språklig forståelse er som regel ikke nok til å fastslå den betydningen et ord eller uttrykk har i loven. Det må derfor hentes argumenter fra andre kilder, fra loven selv, forarbeider, rettspraksis osv., for å finne fram til betydningen.

  2. Hva menes med utvidet tolkning?

    Utvidet tolkning betyr å legge mer i et ord eller uttrykk enn det vanlig språkforståelse gir grunnlag for. Et typisk og kjent eksempel er tolkningen av ordet «skip» i Passbåtdommen (RT-1973-433) der en liten passbåt ble antatt å være et skip i forhold til en lovbestemmelse om promillekjøring til sjøs.

  3. Hva menes med innskrenket tolkning?

    Innskrenket tolkning betyr å legge mindre i et ord eller uttrykk enn det vanlig språkforståelse gir grunnlag for. Et eksempel er Innekattdommen (RT-1993-1260) der en bestemmelse om «Katt forbudt» etter Høyesteretts mening ikke omfattet innekatter. Lovens fragmentariske karakter, det vil si at flere paragrafer i loven må brukes for å fastslå innholdet av en bestemmelse, fører ofte til at tolkningen blir innskrenkende.

  4. Hva menes med analogisk tolkning?

    Analogisk tolkning er å gi lovteksten et meningsinnhold utenfor ordlydens ramme. Du tolker for eksempel analogisk hvis regelen «Hund forbudt» også skal gjelde for katter, eller hvis regler om dyremishandling også skal gjelde for barnemishandling. I RT-1997-1341 Hønsehaukdommen ble regler som gjaldt viltangrep på «bufe», tolket analogisk for «fjørfe» (høner).

  5. Hva menes med antitetisk tolkning?

    Antitetisk tolkning betyr at du tolker loven motsatt av det som står i lovteksten. Om en antitetisk tolkning er riktig slik at den skal bli ansett som gjeldende rett, er et annet spørsmål. Det blir avgjort av andre rettskildefaktorer.

    Et eksempel er ekteskapsloven § 3 som blant annet sier at du ikke kan gifte deg med slektning i rett opp- eller nedstigende linje eller med søsken. En antitetisk tolkning innebærer at du kan gifte deg med andre slektninger, for eksempel en fetter eller kusine (søskenbarn).

  6. Hva er en rettskollisjon?

    En rettskollisjon foreligger når to eller flere rettsregler tilsynelatende gir forskjellige tolkningsresultater for samme rettsspørsmål.

  7. Hvordan kan vi løse ulike typer av rettskollisjoner?

    Rettskollisjoner blir ofte løst med disse prinsippene:

    Trinnhøydeprinsippet (lex superior). En lov av høyere rang går foran en lov av lavere rang. Grunnloven går foran en formell lov, og en formell lov går foran forskrifter.

    Spesialregelprinsippet (lex specialis) vil si at spesialregler går foran generelle regler på samme trinnhøyde.

    Tidsakseprinsippet (lex posterior) betyr at nye lover går foran gamle lover.