Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Erstatningsoppgjøret

  1. Hva slags tap kan kreves erstattet ved personskader? For erstatning av personskader er prinsippet full erstatning, jf. skadeserstatningsloven § 3-1. Den skadelidte skal ikke lide noe økonomisk tap som er forårsaket av skaden. Reglene om erstatningsutmålingen forutsetter full erstatning ut fra det synet at den skadelidte skal stilles økonomisk i samme situasjon som før skaden.
  2. Hva kan kreves erstattet ved skader på ting? For erstatning av tingskade er prinsippet full erstatning, jf. skadeserstatningsloven § 4-1. Den skadelidte skal ikke lide noe økonomisk tap som er forårsaket av skaden. Reglene om erstatningsutmålingen forutsetter full erstatning ut fra det synet at den skadelidte skal stilles økonomisk i samme situasjon som før skaden.
  3. Nevn noen eksempler på den skadelidtes medvirkning? Den skadelidte kan ha passert en sperring på fortauet og beveget seg inn i et farlig byggeområde eller tatt risikoen ved å arbeide farlig nær høyspentledninger.
  4. Hvilken betydning har skadelidtes medvirkning for et eventuelt erstatningsansvar? Erstatningen kan settes ned eller falle bort hvis den skadelidte har medvirket til skaden ved egen skyld, jf. skadeserstatningsloven § 5-1.
  5. Hva mener vi med aksept av risiko? Medvirkning omfatter også aksept av risikoen. Fotballspillere og andre som er med i risikosport, har akseptert en høy skaderisiko. De kan da ikke kreve skadevolderen for erstatning når skaden rammer. Medvirkning fra barn under ti år skal likevel ikke føre til nedsatt erstatning, jf. § 5-1 nr. 1 siste punktum.
  6. Forklar hva vi mener med lempning av erstatningsansvar? Erstatningsansvaret kan lempes hvis retten finner det urimelig tyngende for den ansvarlige, jf. § 5-2. Det kan for eksempel være urimelig tyngende for en skoleelev på 19 år å få et erstatningsansvar på 500 000 kroner.
  7. Når er lempning av erstatningsansvar aktuelt? Vilkåret om «rimelighet» i skadeserstatningsloven § 1-1 er også en lempningsregel. Hvis en 17-åring gjør skade for 200 000 kroner, følger adgangen til å lempe ansvaret direkte av § 1-1.