Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Tolking

  1. Hva vil det si å tolke en lovtekst? Lovtolking betyr å søke etter meningen med en lovregel slik dette er uttrykt av lovgiveren eller gjennom rettspraksis.
  2. Nevn noen kilder det er naturlig å bruke når du skal tolke en lovtekst. Aktuelle rettskilder ved lovtolking er lovteksten, lovforarbeidene, rettspraksis, forvaltningspraksis og juridisk teori.
  3. Hva er innskrenket lovtolking? Innskrenket tolking betyr at en lovtekst blir brukt på et mindre omfattende område enn det den språklige forståelsen åpner for.
  4. Hva er utvidet lovtolking? Utvidet tolking betyr at en lovtekst blir brukt ut over den vanlige, språklige forståelsen av lovteksten.
  5. Hva er analogisk tolking? Analogisk tolking er å gi lovteksten et meningsinnhold utenfor ordlydens ramme. Man kan for eksempel tolke analogisk at de reglene som gjelder for hunder, også gjelder for katter.
  6. Hva er antitetisk tolking? Antitetisk tolking betyr at du tolker loven motsatt av det som står i loven.
  7. Hva er en rettskollisjon? Når to eller flere rettsregler gir forskjellige tolkingsresultater for samme rettsspørsmål, vurderer dommerne først om problemet kan løses med å harmonisere reglene. Hvis det ikke lar seg gjøre, har vi en rettskollisjon
  8. Nevn de tre prinsippene vi bruker for å løse en rettskollisjon? De tre prinsippene som brukes til å løse rettskollisjoner kalles for trinnhøydeprinsippet, spesialregelprinsippet og tidsakseprinsippet.