Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Ansvar – barn, ungdom, foreldre og arbeidsgiver

  1. Hvilke momenter er det vanlig å ta med i vurderingen når en skal ta stilling til barns erstatningsansvar for skadevoldende handlinger etter skadeserstatningsloven § 1-1? I aktsomhetsvurderingen skal det tas hensyn til barnets alder og utvikling. I rimelighetsvurderingen skal det tas hensyn til utvist adferd, økonomisk evne og forholdene ellers, som for eksempel om skadevolderen har en forsikring som vil dekke skaden.
  2. Hvor finner vi reglen om foreldrenes objektive ansvar og hva går denne regelen ut på? Foreldre kan få erstatningsansvar på objektivt grunnlag (uten hensyn til egen skyld) etter skadeserstatningsloven § 1-2. Objektivt ansvar betyr at noen får ansvar uten å ha begått en uaktsom handling. Vilkårene for erstatningsansvar på objektivt grunnlag er at foreldrene bor sammen med og har omsorgen for barnet eller ungdommen, og at skaden skyldes uaktsomhet av den mindreårige.
  3. Hva innebærer arbeidsgiveransvaret i erstatningsretten? En arbeidsgiver svarer for skade som en arbeidstaker gjør forsettlig eller uaktsomt i tjenesten, jf. skadeserstatningsloven§ 2-1 nr. 1. Ansvaret er objektivt, men arbeidstakeren må ha utvist skyld. Det betyr at vi må foreta en culpavurdering av handlingen. Arbeidsgiveren får ansvar hvis skaden er skjedd innenfor arbeidstakerens normale arbeidsområde. Skaden må være begått i tjeneste, og den må ha oppstått som en naturlig følge av arbeidet.