Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Oppgaveløsing

Innhold

Om rettstvister
Les oppgaven godt
Løsningsmal
Praktiske råd
Krav til eksamen

Av erfaring vet vi at elevene har stor nytte av løsningsmaler. Likevel bør du ikke låse deg fast i slike løsningsmønstre, for i enkelte oppgaver kan det være nødvendig med en annen tilnærmingsmåte.

Om rettstvister

I en rettstvist står påstand mot påstand. Din oppgave er finne fram til de påstander, grunnlag og innsigelser som partene påberoper seg.

En praktisk oppgave går ut på å gi en rettslig vurdering av ett eller flere spørsmål i en tvist, der en gitt saksframstilling danner utgangspunktet. I slike oppgaver er rettsspørsmålene enten kamuflert i teksten eller opplistet på slutten av oppgaven.

Innsigelsene kan deles i to grupper. Først har vi de innsigelsene som direkte refererer seg til grunnlaget for motpartens krav, og som vanligvis går ut på at kravet avvises. Den andre typen innsigelser kaller vi selvstendige innsigelser. Slike innsigelser tar opp helt nye forhold som ikke har direkte sammenheng med motpartens grunnlag.

Til toppen

Les oppgaven godt

Les nøye gjennom oppgaven slik at du vet hva oppgaven krever. Forhast deg ikke slik at det oppstår misforståelser.

Til toppen

Løsningsmal

  1. Hva er problemet?
    Avgrens problemet. Er du i tvil om hva oppgaven krever, bør du ta de forutsetningene som er nødvendig for å løse den. Du bør unngå å tolke oppgaven slik at sentrale spørsmål blir overflatisk behandlet.
  2. Hvilke lovregler er relevante?
    Gjør rede for hovedregler og unntak i lovverket. Unngå å skrive av store deler av lovteksten, bruk bare sitater av sentrale momenter.
  3. Drøft rettsspørsmålene
    Her skal du presentere og drøfte argumenter som taler for og imot alle grunnlag og innsigelser ved bruk av rettskilder. Du skal også begrunne hvorfor noen argumenterer er mer avgjørende enn andre. Det er viktig å huske at en tvist har to sider. Framstillingen skal være i balanse.
  4. Konklusjon
    Drøftingen avsluttes med en konklusjon. Den skal være kort og bare gi svaret på det/de rettsspørsmål som er reist.
Til toppen

Praktiske råd

Husk å disponere oppgaven på en logisk måte. Besvarelsen skal være systematisk og oversiktlig. Skriv besvarelsen i sakprosa – stikkordsform er uheldig.

Evne til å formulere seg klart, presist og saklig er vesentlig. Dessuten er kravet om holdbarhet viktig – at din tolkning av lovreglene holder mål.

Den juridiske metoden er ikke perfekt slik at vi alltid kommer fram til klare og entydige resultat. I jussen er det åpning for tvil. Det må vi leve med, selv om noen foretrekker svar med to streker under. Likevel må du velge en løsning ut fra argumentasjonen din. Hvis det er rimelig tvil om løsningen, bør du unngå en for skråsikker konklusjon.

Til toppen

Krav til eksamen

Til eksamen blir det lagt vekt på at du kan

  • bruke juridisk metode
  • bruke juridiske begreper og rettsregler
  • drøfte et juridisk problem
  • gjennomføre logiske resonnementer
  • gi en systematisk framstilling
  • trekke en konklusjon