Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Øvinger side 29

2.1.1

Vi bruker forbrukerkjøpsloven § 1.

  1. Privatkjøp
  2. Privatkjøp
  3. Næringskjøp
  4. Forbrukerkjøp
  5. Forbrukerkjøp
  6. Privatkjøp
  7. Hvis båten selges i såkalt kommisjon, opptrer Åsen Marine AS i eget navn og blir derfor regnet som selger. I så fall er dette et forbrukerkjøp. Hvis Åsen Marine opptrer i Viggos navn, er firmaet bare en fullmektig. Avtalen gjelder da mellom Viggo og Ellen Vik. I så fall er kjøpet et privatkjøp.
  8. Spørsmålet avhenger av om Katrine driver virksomhet, og om hun derfor blir å regne som næringsdrivende. Hvis hun flere ganger i året gjør transaksjoner som denne, vil hun bli regnet som næringsdrivende. Spørsmålet vil bero på hva vi skal legge i formuleringen «av og til». Vi kan anta at dette er sporadisk salg i forbindelse med hobbyvirksomhet, men vi kunne også anta det motsatte, næringsvirksomhet.
  9. Dette er et næringskjøp. Skolen v/rektor regnes som å opptre i næringsvirksomhet.
  10. Denne klubben er for liten til å bli regnet som egen juridisk person. Det er seks fysiske personer som har slått seg sammen og foretatt et felles innkjøp av paraplyer. Det blir regnet som forbrukerkjøp. Hadde klubben vært større og hatt en fast organisasjon (vedtekter, styre, større økonomi osv.), kunne den blitt regnet som en juridisk person. Forbrukerkjøp gjelder bare fysiske personer.
  11. Siden pølsemakeren selger sin privatbil til en forbruker og salget heller ikke skjer i forretningen, må dette være et privatkjøp.
  12. Salget er et privatkjøp. Katinka overfører eiendomsrett til et formuesgode (billetten) mot vederlag i penger.

2.1.2

  1. Tvisten løses etter reglene i forbrukerkjøpsloven hvis bilen er kjøpt til, og i vesentlig grad brukt til privat bruk, jf. § 1.
  2. Tvisten løses etter kjøpsloven hvis bilen er kjøpt til bruk i gårdsdriften (næring), og i vesentlig grad brukes til dette, jf. § 1.