- Øvinger side 29
- Øvinger side 37–39
- Øvinger side 42
- Øvinger side 47–48
- Øvinger side 51
- Øvinger side 61–66
- Øvinger side 71–72
- Øvinger side 79–83
- Øvinger side 87
- Øvinger side 92–93
- Øvinger side 94–95
- Øvinger side 99–100
- TEST DEG SELV side 29
- TEST DEG SELV side 31
- TEST DEG SELV side 42
- TEST DEG SELV side 47
- TEST DEG SELV side 51
- TEST DEG SELV side 61
- TEST DEG SELV side 71
- TEST DEG SELV side 79
- TEST DEG SELV side 86
- TEST DEG SELV side 92
- TEST DEG SELV side 94
- TEST DEG SELV side 98
TEST DEG SELV side 42
- Hva er et privatkjøp, og hva skiller slike kjøp fra forbrukerkjøp?
Privatkjøp er kjøp av en gjenstand fra en person som ikke hovedsakelig opptrer i næringsvirksomhet, jf. en antitetisk tolking av forbrukerkjøpsloven § 1. Kortversjonen er at privatkjøp er kjøp der begge partene er forbrukere.
Det kan av og til være tvil om et kjøp er privatkjøp eller forbrukerkjøp. For det første kan vi se på yrkesanskaffelser. Dersom en bonde selger en traktor eller en hest, selger han et driftsmiddel som har vært brukt i gårdsdriften. Handelen er da et ledd i hans næringsvirksomhet. Hvis kjøperen er forbruker, vil kjøpet være et forbrukerkjøp. Hvis bonden derimot selger sin racersykkel som utelukkende er brukt privat, handler han som privatperson. Kjøpet av sykkel blir i så fall et privatkjøp.
- Hvilken lov skal brukes når tvisten gjelder et privatkjøp?
Kjøpsloven av 1988
- Når anses en vare levert i et privatkjøp der det er avtalt at varen skal sendes av et transportfirma?
Leveringstidspunktet følger av kjøpsloven av 1988 § 7(2). Levering skjer når varen blir overgitt til den fraktføreren som har påtatt seg transporten fram til kjøperen. Det vil si at leveringen skjer og at risikoen går over til kjøperen før han eller hun får varen i sin fysiske besittelse. Dette er en vesentlig forskjell sammenliknet med forbrukerkjøp der levering og risikoovergang skjer når varen blir fysisk overlevert til forbrukeren.
- Hvilke krav kan du som kjøper i et privatkjøp rette mot en selger som ikke leverer varen til rett tid?
Paragraf 22 gir oversikten. Kjøperen kan kreve oppfyllelse, heving, erstatning samt holde kjøpesummen tilbake. De nærmere vilkårene for hvert krav må undersøkes for hvert krav, jf. §§ 23 – 29. Kravene er de samme som en forbruker kan sette fram etter forbrukerkjøpsloven, jf. denne lovens § 19.