Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 169

  1. Hva er en samboer etter arvelova?

    Samboere som kommer inn under arvelova, må blant annet ikke være gift eller samboer med en annen person. De må være over 18 år og leve i et ekteskapsliknende forhold, se arvelova § 28 a.

  2. Har gjenlevende samboer noe ubetinget krav på minstearv?

    Hvis samboerne hadde eller ventet barn sammen, har gjenlevende samboer krav på minst 4G, kr 400 000. Hvis de ikke hadde barn, eller ikke ventet barn sammen, må de ha vært samboere i minst fem år og dessuten være bestemt i testament at gjenlevende ektefelle skal ha rett til 4G som minstearv. Testamentkravet innebærer at gjenlevende ektefelles krav på minstearv får prioritet foran avdødes eventuelle livsarvingers pliktdel.

  3. Hva er likt, og hva er ulikt mellom arveretten til gjenlevende ektefelle og gjenlevende samboer?

    Det er forskjell mellom reglene for ektefellers arverett i §§ 6 og 7 og reglene for samboeres arverett i § 28b. Gjenlevende ektefelles rett til 4G eller 6G er minstearv som han eller hun ikke kan bli fratatt med bestemmelse i testament. Gjenlevende samboer kan derimot bli fratatt retten til 4G med testament som han eller hun hadde kunnskap om, jf. § 28b(2). Dessuten finnes det ingen regel om at samboere får rett til 6G eller halvparten av arven, slik § 6(1) bestemmer for ektefeller i de tilfellene der de nærmeste slektsarvingene er avdødes foreldre eller avkom etter dem. Enda større forskjell blir det når de fjerneste slektsarvingene er besteforeldre eller avkom etter dem, se § 6(2). Da arver en gjenlevende ektefelle alt, mens en gjenlevende samboer arver ingenting.

  4. I hvilken grad kan gjenlevende samboer ta over arv uskiftet med avdødes arvinger?

    Samboeres rett til uskifte følger av arvelova § 28 c. Det er bare samboere med barn som har rett til uskifte. Dessuten er retten til uskifte begrenset til de eiendelene som er nevnt, felles bolig og innbo, bil og fritidsbolig som har vært i felles bruk. Rett til uskifte utover dette krever testament eller samtykke fra arvingene, jf. § 28c(2). Særskilt livsarving har krav på arv utbetalt straks, jf. § 28c(3) som gir § 10 tilsvarende anvendelse.

  5. Hva er likt, og hva er ulikt mellom uskifteretten for gjenlevende samboer og gjenlevende ektefelle?

    Viktigste forskjell er at ektefeller har rett til å sitte i uskifte med hele felleseiet, jf. § 9, mens samboere bare får rett til nærmere avgrensede eiendeler. En annen viktig forskjell er at samboere ikke har rett til uskifte hvis de var barnløse, mens ektefeller har rett til uskifte overfor alle arvinger etter loven.

    En likhet er at uskifteretten ikke gjelder overfor avdødes særkullsbarn, idet § 10 gjelder for både ektefeller og samboere.

    Når uskifteboet er etablert, gjelder de samme regler for ektefeller og samboere om rådigheten over uskifteboet, når det skal skiftes, osv.