Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 99

  1. Hvordan oppløses et «ekteskap» som er inngått ved hjelp av en ikke godkjent vigsler?

    Noen ekteskap kan bli ugyldige. Blant disse blir noen ansett som ikke inngått, mens andre må oppløses. De fleste ekteskap er gyldige, og de må eventuelt oppløses etter de reglene som gjelder for samlivsbrudd.

    Ekteskapet er ikke inngått hvis kravene i § 11, jf. § 12, ikke er oppfylt. Når et ekteskap ikke er inngått, vil de rettsreglene som ellers følger av en ekteskapsinngåelse, ikke begynne å virke. Det er for eksempel ikke etablert noe formuesforhold med felleseie og eventuelt særeie. Hvis det er barn i forholdet, gjelder heller ikke barnelovas farskapsregel eller regler om foreldreansvar for gifte foreldre.

    Eksempler på slike «ekteskap» er at brudefolkene ble vigslet av en person som loven ikke anerkjenner som vigsler, jf. § 12. Ekteskapet er å anse som ikke inngått, og det er derfor ikke behov for en oppløsning.

  2. Hvordan må du gå fram for å få et tvangsekteskap kjent ugyldig?

    Det følger av § 16(3) at tvangsekteskap må oppløses. Det gjøres med søksmål og påstand om ugyldighet. Et alternativ er å gå veien om separasjon og skilsmisse. Selv om et ekteskap er inngått med rettsstridig tvang, er det etablert felleseie og eventuelt særeie, og hvis det er født barn, gjelder barnelovas regler om farskap osv. En beslutning om oppløsning bringer slike rettsvirkninger til opphør.

  3. Hvilke materielle vilkår stiller loven for å gjøre et ekteskap ugyldig på grunn av tvang?

    Tvangsekteskap forutsetter «rettsstridig» tvang, jf. § 16(3). Forslag og anbefalinger kan være lovlige, men hvis det trues med utstøtelse fra familien, arveløshet osv., er tvangen rettsstridig.

  4. På hvilke fire grunnlag kan et ekteskap oppløses ved skilsmisse?
    • Ett års formell separasjon, jf. § 20.
    • To års samlivsbrudd, jf. § 21.
    • Overgrep og tvang, jf. § 22.
    • Nær slektning eller dobbeltekteskap, jf. §§ 3 og 4.
  5. Hva må gjøres for å kunne bli gift på nytt hvis en ektefelle er forsvunnet?

    Hvis en person er forsvunnet under slike omstendigheter at det er grunn til å tro at han eller hun er død, kan tingretten etter begjæring fra ektefellen treffe beslutning om at vedkommende skal anses som død. En slik beslutning kan i de sikre tilfellene treffes straks, men ved tvil må man vente i ett eller fem år, jf. §§ 8 og 9 i Lov om forsvunne personar.

    Hvis tingretten har avgjort at den forsvunne ektemaken er å anse som død, blir ekteskapet automatisk oppløst hvis du som gjenværende ektefelle gifter deg på nytt. Du behøver ikke gå veien om separasjon og skilsmisse for å unngå å bli bigamist. Skulle den «avdøde» en dag dukke opp i live, er ekteskapet fortsatt gyldig hvis du ikke har giftet deg på nytt. Reglene om dette står i § 17.

    Har ektefellen din forsvunnet uten holdepunkter for at han eller hun er død, må du skaffe deg skilsmisse på vanlig måte for å kunne gifte deg på nytt. Hvis ikke kan du bli straffet for bigami, jf. straffeloven § 262.