Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Ugyldighet

  1. Ugyldighetsgrunnene kan deles i tre kategorier. Hvilke? Ugyldighetsgrunnene kan deles inn etter feil ved:
    1. Partene, jf. vergemålsloven
    2. Avtaleinngåelsen
    3. Avtalens innhold
  2. Hva menes med sterke og svake ugyldighetsgrunner? Gi eksempler. Svake er de ugyldighetsgrunnene som forutsetter at motparten i avtalen kjente eller burde kjent til ugyldighetsgrunnen på forhånd. Motparten sies da å være i ond tro. Eksempler er avtaleloven §§ 29, 30, 31 og 33.
    Sterke er de ugyldighetsgrunnene som er uavhengig av om motparten i avtalen er i ond eller god tro om ugyldighetsgrunnen. Eksempler er umyndighet og avtaleloven § 28.
  3. A er 17 år og avtaler med den 18 år gamle B at B skal kjøpe As sykkel for kr 10 000. A angrer og vil gå fra avtalen. Er avtalen gyldig? A er umyndig, jf. vergemålsloven § 9. Han kan ikke inngå bindende avtaler uten samtykke fra vergene (foreldrene). Unntaksregelen i vergemålsloven § 12, gir oppgaven ikke holdepunkter for å drøfte. Avtalen er ugyldig.
  4. A eide en leilighet som han visste var angrepet av ekte hussopp. Han solgte leiligheten til B uten å opplyse om soppen. Lenge etter overtakelsen ville B ha avtalen kjent helt ugyldig på grunnlag av regler i avtaleloven. Hvilke regler i avtaleloven kan brukes? As fortielse kan regnes som svik etter § 30. Dersom det er for sterkt å karakterisere forholdet som svik, kan avtalen kjennes ugyldig på grunnlag av § 33. Hvis avtalen bare skal kjennes delvis ugyldig, for eksempel ved å sette ned prisen slik at prisavslaget dekker reparasjonskostnadene, kan § 36 brukes.
  5. A giftet seg med B. B overtalte A til å overføre huset og hytta til B som hans særeie ved å opprette en formelt gyldig ektepakt. A ville først ikke gå med på avtalen, men da B truet med å ta sitt eget liv hvis han ikke fikk det som han ville, kom avtalen i stand. Seinere ville A få avtalen kjent ugyldig. Hvilke regler i avtaleloven kan brukes for å få avtalen kjent ugyldig? Avtalen kan kjennes ugyldig på grunn av grov tang, jf. avtaleloven § 28. Bestemmelsen forutsetter blant annet «trusler, som fremkalder grundet frygt for nogens liv». Det spiller ingen rolle at truslene gjelder en selv.
  6. A selger sin Harley Davidsen motorsykkel til B for kr 10 000. Vanlig markedspris for sykkelen er kr 25 000. A har en IQ (intelligenskvotient) på 70, mens B har en IQ på 130. Vurder aktuelle regler i avtaleloven som kan gjøre avtalen helt eller delvis ugyldig. Paragraf 31 om å utnytte noens «forstandssvaghet» kan være en aktuell ugyldighetsgrunn. Denne bestemmelsen brukes bare hvis det kreves hel ugyldighet. Hvis kravet er prisøkning, for eksempel til kr 25 000, blir avtalen bare delvis ugyldig. Da må § 36 brukes, der avtalens urimelige innhold blir vurdert i forhold til partenes stilling, og forholdene ved avtalens inngåelse. Paragraf 36 kan også brukes ved et krav om hel ugyldighet.
  7. Banken A overtaler den 75 år gamle B til å kjøpe et finansprodukt som ifølge A vil gi meget god rente hvis aksjemarkedet stiger i årene framover. A fortalte ikke at det var stor risiko for tap og at alle pengene kunne gå tapt hvis aksjemarkedet ikke utviklet seg som forutsatt. Aksjekursen sank og B tapte alle pengene sine. Kan regler i avtaleloven brukes til å gjøre avtalen mellom A og B ugyldig? Både § 30 om svik og § 31 om utnyttelse av uerfarenhet, kan brukes for å kjenne avtalen helt ugyldig. Paragraf 36 kan også brukes. Oppgaven er inspirert av en dom fra Høyesterett in plenum (HR-2013-642) der retten brukte § 36 og kjente avtalen helt ugyldig.
  8. A og B forlover seg, og A gir B en diamantring som koster kr 100 000. Ett år seinere blir det brudd i kjærlighetsforholdet og ekteskapet avlyses. Er det grunnlag i avtalelovens regler for at A kan få ringen tilbake? Avtalen kan kjennes ugyldig etter § 36. Bestemmelsen gjelder også ensidig bindende disposisjoner, for eksempel gaver. I spørsmålet om avtalen er urimelig å opprettholde, kan det tas hensyn til «etterfølgende forhold» som her vil være den bristende forutsetningen om ekteskap. Mindre gaver vil det være rimelig å opprettholde også etter bruddet, men ikke en gave av så stor verdi og som er så nært knyttet til forutsetningen om ekteskap.