Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Fullmakt

  1. Hva menes med fullmakt?
  2. Fullmakter kan deles inn i selvstendige fullmakter og uselvstendige fullmakter. Hva er en selvstendig fullmakt?
  3. Fullmakter kan også inndeles i de tre kategoriene stillingsfullmakt, frasagnsfullmakt og oppdragsfullmakt.
    1. Stillingsfullmakt er fullmakt der fullmaktens grense blir definert som en stillingsinstruks av arbeidsgiveren.
    2. Frasagnsfullmakt er blant annet en fullmakt som tildeles fullmektigen i et fullmaktsdokument som er egnet til å bli vist fram for tredjeperson. Hvis dokumentet ikke blir lagt fram, forvandles fullmakten til en oppdragsfullmakt.
    3. Frasagnsfullmakt er blant annet en fullmakt som tildeles fullmektigen i et fullmaktsdokument som er egnet til å bli vist fram for tredjeperson. Dokumentet behøver ikke bli lagt fram for tredjepersonen, det er nok at det finnes.
    4. Stillingsfullmakt er en fullmakt der grensene ikke kan bestemmes av fullmektigen. Grensene bestemmes utelukkende av ytre forhold.
    5. Fullmakt på grunnlag av særskilt erklæring er en fullmakt der grensene må bestemmes av en skriftlig melding fra fullmaktsgiveren til tredjeperson.
    6. Fullmakt på grunnlag av særskilt erklæring er en fullmakt der grensene må bestemmes av en melding fra fullmaktsgiveren til tredjeperson, uansett hvilken form meldingen har.
    7. Stillingsfullmakt og oppdragsfullmakt er selvstendige fullmakter. Frasagnsfullmakt er uselvstendig fullmakt.
    8. Oppdragsfullmakt er uselvstendig fullmakt, De to andre kategoriene er selvstendige fullmakter.
    9. Stillingsfullmakt er selvstendig fullmakt. Frasagnsfullmakt og oppdragsfullmakt er uselvstendige fullmakter.
  4. Fullmaktsgiveren kan gi fullmektigen instrukser som begrenser hans rett i forhold til fullmaktens ordlyd, jf. avtaleloven § 11.


Velg det mest dekkende og presise svaret.

  1. B arbeider som ekspeditør i sportsforretningen A. En dag henger butikksjefen i A opp dekorative plakater innrammet i glass og ramme. Plakatene er fra tidligere olympiske vinterleker, og ett av dem er fra Oslo 1952. Butikksjefen understreker overfor sine ansatte at plakatene er dekorasjonsgjenstander som ikke er til salgs. C oppsøker forretningen og kjøper ski og annet sportsutstyr for kr 10 000. Hun ser plakaten fra Oslo 1952 og spør om å få kjøpt den. Den er egentlig ikke til salgs, men siden du er en så god kunde, skal du få kjøpe den for 500 kroner, sier B. Butikksjefen oppdager dagen etter hva som har skjedd. Avtalen om salg av plakaten er ugyldig hevder han og ringer til kunden C og forlanger plakaten tilbakelevert mot refusjon av kjøpesummen. C nekter og sier at A er bundet til avtalen.


Velg enig/uenig for hvert svaralternativ.

  1. A bor i Spania i vinterhalvåret. En dag i desember sender han en tekstmelding til sin samboer B i Norge: «Hei! Her er det varmt og godt, men jeg trenger penger. Kan du være vennlig å selge maleriet midt, du vet det som er malt av Von Gløgg, og send pengene så fort som mulig!». B svarer at det skal han ordne med. I ny melding skriver A til B: «Flott, men ikke seg for mindre enn kr 10 000». B setter inn salgsannonse på Finn.no og kort tid etter kommer C for å se på maleriet. A viser fram den første tekstmeldingen og sier at han har fullmakt til å selge maleriet på vegne av A. Hun blir fornøyd med det hun ser, men pruter på prisen. Til slutt blir maleriet solgt for kr 9 500. Er A bundet til avtalen om å selge maleriet for kr 9 500?'
    1. A er bundet fordi B hadde skriftlig fullmakt i henhold til § 16. Det spiller ingen rolle at instruksen ble brutt.
    2. Fullmakten var ikke skriftlig. Tekstmeldingene ga derfor A oppdragsfullmakt. Instruksen ble brutt, og det fører til at A ikke er bundet.
    3. A er bundet fordi B hadde § 13-fullmakt. Det spiller ingen rolle at instruksen ble brutt.
    4. Fullmakten kan regnes som skriftlig, men den er ikke egnet som fullmaktsdokument. Selv om den første tekstmeldingen ble vist fram, er de to meldingene å regne som oppdragsfullmakt. Instruksen ble brutt, og det fører til at A ikke er bundet.
    5. A er bundet fordi B har stillingsfullmakt som As samboer.