Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Erstatningsvilkår og skyldansvar

Lovgivningen har hatt en beskjeden rolle innenfor erstatningsretten historisk sett. Rettspraksis og juridisk teori har dominert. I dag spiller lovgivningen en mer aktiv rolle. Skrevne lover har økt tilgjengeligheten og skapt mer oversikt og klarhet i erstatningsretten. Likevel er rettspraksis en viktig rettskilde.

  1. Nevn de fire vilkårene som må være oppfylt for å få medhold i et erstatningssøksmål. For å få gjennomslag for et erstatningskrav må vi kunne påvise at alle disse fire vilkårene er oppfylt: Ansvarsgrunnlag, årsakssammenheng, påregnelighet og økonomisk tap.
  2. Hva er forskjellen på fortsett og uaktsomhet som skyldgrad? Forsett og uaktsomhet er en gradering av skyldgraden ved en skadegjørende handling. En skadegjørende handling som er gjort forsettlig, er gjort med vilje – planlagt. Hvis skadevolderen kan klandres for uforsvarlig atferd, foreligger det uaktsomhet. Skadevolderen burde forstå at handlingen hadde en risiko for å påføre andre en skade. Normen er hvordan en fornuftig person ville ha handlet i en tilsvarende situasjon.
  3. Hva er forskjellen på uaktsomhet og hendelig uhell? Hvis skadevolderen kan klandres for uforsvarlig atferd, foreligger det en uaktsom handling som fører til erstatningsansvar. Skadevolderen burde forstå at handlingen hadde en risiko for å påføre andre en skade. Et hendelig uhell kan imidlertid skje alle. I disse tilfellene kan ingen bebreides. Det er derfor ikke grunnlag for et erstatningssøksmål.
  4. Hva mener vi med begrepet årsakssammenheng i erstatningsretten? Årsakssammenheng er et alminnelig vilkår for erstatningsplikt. Finnes det ingen sammenheng mellom en handling og følgen av handlingen, er spørsmålet om ansvar uaktuelt. Årsakskjeden må være klar og logisk.
  5. Hva mener vi med begrepet påregnelighet i erstatningsretten? Påregnelighet som erstatningsvilkår innebærer at det er mulig å forutse konsekvensene av en handling. Vi sier at det må være nærhet mellom handling og skade. Skaden må være en direkte følge av handlingen.