Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 310

  1. Hva er en avskjed?

    Avskjed er et påbud fra en arbeidsgiver til en arbeidstaker om å fratre stillingen øyeblikkelig på grunn av grovt pliktbrudd fra arbeidstakers side, jf. arbeidsmiljøloven § 15-14.

  2. Hva skiller en avskjed fra en oppsigelse?

    Oppsigelse er et påbud om fratredelse etter en bestemt oppsigelsesfrist, mens avskjed er et påbud om øyeblikkelig fratreden.

    Avskjed er spesialtilfeller av forhold som også gir grunnlag for oppsigelse på grunn av arbeidstakers forhold. Det sier seg selv at reglene om avskjed bare kan brukes i de groveste tilfellene der det er behov for å få arbeidstakeren fjernet fra jobben før det gjøres mer skade. Oppsigelse på grunn av arbeidstakers forhold krever mislighold av arbeidsavtalen; avskjed krever vesentlig mislighold (grovt pliktbrudd).

  3. Hvilke formkrav stilles til en avskjed?

    Arbeidsmiljøloven § 15-14(2) bestemmer at § 15-4 gjelder «tilsvarende» ved avskjed. Avskjeden skal derfor være skriftlig, og den skal leveres personlig eller sendes rekommandert til arbeidstakeren. Avskjedsbrevet skal inneholde opplysninger om retten til å kreve forhandlinger og reise søksmål.

  4. Hvilke rettigheter har en person som får avskjed?

    Arbeidsmiljøloven § 15-14(2) bestemmer blant annet at § 15-1 gjelder tilsvarende. Det betyr at spørsmålet om avskjed skal forhåndsdrøftes mellom arbeidsgiver og arbeidstaker så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgiveren har plikt til å høre arbeidstakerens syn før det treffes beslutning om avskjed.

    Arbeidstakeren har også rett til å kreve forhandlinger etter at meldingen om avskjed er mottatt, jf. arbeidsmiljøloven § 17-3. Forhandlingene kan opplyse saken bedre og føre til at arbeidsgiveren trekker avskjeden.

    Arbeidstakeren kan også reise søksmål mot arbeidsgiveren innen de frister som er bestemt i § 17-4, for å bestride avskjedens lovlighet, men han eller hun har ikke rett til å fortsette i stillingen fram til endelig avgjørelse i domstolene. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 15-11 som sier at regelen om å fortsette i stillingen bare gjelder arbeidsforhold som er lovlig brakt til opphør etter reglene i § 15-7 (reglene om saklig grunn for oppsigelse).