Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 127

  1. Hva skiller et samboerskap fra et ekteskap med hensyn til deling av formue ved samlivsbrudd?

    Ektefellers regler om felleseie og deling gjelder ikke for samboere. Ugifte personer som har levd sammen, deler formuen som om de har særeie. For eiendeler som begge eier, gjelder sameigelovas regler om oppløsning av sameie.

  2. Hva bør samboere gjøre hvis de ønsker formuesforhold seg imellom som likner ektefellers formuesforhold?

    De kan opprette en samboeravtale med bestemmelser om at aktuelle paragrafer helt eller delvis skal gjelde tilsvarende for samboere.

  3. Hva regnes som samboerskap etter husstandsfellesskapsloven av 4. juli 1991?

    Samboerskap etter lovens § 1 foreligger når to eller flere ugifte personer over 18 år bor sammen i en husstand. Definisjonen er således mye videre enn i en del andre lover der samboerskap regnes som to ugifte personer som lever sammen i et ekteskapsliknende forhold.

  4. Hvilke vilkår må være oppfylt ved et samlivsbrudd for at en samboer kan få rett til å overta boligeiendom som helt eller delvis tilhører den andre samboeren?

    Husstandsfellesskapsloven § 3 gjelder ved oppløsning på annen måte enn ved død. Regelen gjelder derfor ved samlivsbrudd mellom samboere. Regelen gir blant annet én av partene rett til å overta boligeiendom, jf. § 3(1) nr. 3. Det kreves «sterke grunner». Det er særlig barnas behov og hensynet til den som skal ha den daglige omsorgen, som avgjør.