Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Offentlig forvaltning

Innhold

Offentlig forvaltning
Sentralforvaltningen
Lokalforvaltningen
Formålet med forvaltningsloven
Alminnelige regler for saksbehandlingen
Enkeltvedtak og forskrift

Offentlig forvaltning

Offentlig forvaltning er den virksomheten som utøves av offentlige organer. Regjeringen trenger et stort apparat til å sette i verk vedtak fra Stortinget. Tilsvarende gjelder virksomhet som utøves i fylke og kommune. Vi skiller altså mellom sentralforvaltningen og lokalforvaltningen.

Les om norsk forvaltningsrett, wikipedia.org

Til toppen

Sentralforvaltningen

Om maktfordelingen på Stortinget.no

Regjeringen er det øverste forvaltningsorganet. Alle viktige saker drøftes i regjeringskonferanse før de formelle beslutningene fattes enten i statsrådsmøte eller i vedkommende departement.

Departementene er delt inn etter fagområder. Hvert departement ledes av en minister/statsråd. I et departement er det både politiske stillinger som besettes etter hvilke politiske partier som sitter i Regjeringen, og faste fagstillinger.

Oversikten over organisering og ledelse i Finansdepartementet viser skillet mellom politiske stillinger og fagstillinger.

Et direktorat er et rådgivende og utøvende forvaltningsorgan underlagt departementene Les om oppgavene i Miljødirektoratet.

Til toppen

Lokalforvaltningen

Lokalforvaltningen består av fylker og kommuner. Også i disse forvaltningsorganene er det folkevalgte politiske stillinger og faste fagstillinger.

Slik styres Rogaland fylkeskommune

Se om du kan finne hvordan kommunen du bor i er organisert.

Til toppen

Formålet med forvaltningsloven

Forvaltningsloven skal sikre den enkelte borger trygg og grundig saksbehandling, likebehandling og rettssikkerhet. Loven skal også sørge for en effektiv offentlig forvaltning. Det vil si å oppnå mest mulig med minst mulig innsats. Rettssikkerheten skal derimot hindre overgrep og vilkårlighet fra myndighetene.

Til toppen

Alminnelige regler for saksbehandling

Den offentlige forvaltningen har veiledningsplikt etter § 11, og taushetsplikt etter § 13.

Til toppen

Enkeltvedtak og forskrift

Et offentlig vedtak er enten et enkeltvedtak som retter seg mot én eller flere bestemte personer, eller en forskrift som gjelder for et ubestemt antall personer.

5.1.jpg