Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 163

  1. Hva er hovedregelen i pliktdelsregelen i arvelova § 29?

    Hovedregelen er at livsarvingene har krav på 2/3 av arven.

  2. Hvilke begrensninger gjelder for livsarvingenes pliktdeler?

    Pliktdelene er begrenset oppad til kr 1 000 000 per livsarving eller per livsarvings gren. Likevel er grensen kr 200 000 for hver fjernere livsarving enn barn. Hvis en sønn eller datter er død og etterlater seg seks barnebarn, blir pliktdelen for denne grenen kr 1 200 000.

  3. Hva skjer med et testament der avdøde har testamentert bort større verdier enn det pliktdelsreglene tillater?

    Testamentsarvingens krav på verdier blir redusert slik at kravet ikke er i strid med pliktdelsreglene.

  4. Hva skjer med et testament der avdøde har testamentert bort en eller flere ting som i verdi overskrider det pliktdelsreglene tillater?

    Ting kan ikke deles slik som pengekrav. Hvis verdien av en borttestamentert ting griper inn i pliktdelen, blir hele testamentet kjent ugyldig. Det er i rettspraksis ikke åpnet for at testamentarvingen kan betale den overskytende verdien for å få tingen utlevert til seg. Arvelova § 29(2) brukes som hjemmel for en slik tolkning.

  5. Hvordan deler vi et dødsbo hvis det ikke er nok penger til å dekke ektefellens minstearv, livsarvingenes pliktdel og testamentsarvingenes krav?

    Ektefellens minstearv har prioritet. Hvis et bo på kr 400 000 har ektefelle, livsarvinger og testamentsarvinger med krav på arv, får ektefellen alt etter 4G-regelen, jf. §§ 6 og 7. Deretter får livsarvingene sin pliktdel, jf. § 29. Testamentsarvingen står bakerst i køen og får det som er til overs.