Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Spesiell strafferett

  1. Kjetils fraskilte ektefelle, Anette, stod i drosjekø på vei hjem da Kjetil hindret henne i å sette seg inn i drosjen. Kjetil grep tak i henne og bar henne i retning mot sjøen idet han ropte: «Hvis ikke jeg kan få deg, skal heller ingen andre få deg!» Han ble så sliten at han måtte slippe henne etter 50–60 meter. (Saken er hentet fra virkeligheten, RT-1992-851.)
  2. Anne og Berit kranglet. Det endte med at Anne ga Berit en kraftig ørefik, og Berit svarte med et knyttneveslag. Berit fikk nedsatt hørsel i en uke, og Anne fikk brukket nese. Begge ble tiltalt for kroppskrenkelse, jf. straffeloven § 271, og begge mente at de skulle frifinnes.
  3. Mathilde og Nina kranglet. Det endte med at Mathilde spyttet mot Ninas ansikt. Hun bommet på ansiktet, men klysen traff kjolen. Hva kan Mathilde maksimalt straffes for?
  4. Jonas har fått innkalling til det militære for å bli sendt i krigen. For å bli fritatt fra innkallingen ber han kameraten sin, Lars, om assistanse for å hogge av venstre lillefinger med en øks. Skal Lars straffes for medvirkning til kroppsskade?
  5. Innbruddstyvene satte en person på en stol, puttet avispapir i munnen hennes og bandt henne fast med tape. Hva kan de straffes for hvis de skal straffes strengest mulig?
  6. Ronny bryter seg inn i hjemmet til gamle Olga (85 år) for å stjele pengene hennes. Olga setter seg til motverge, og Ronny tar derfor en flaske og slår Olga i hodet for å uskadeliggjøre henne. Olga besvimer og dør fire uker senere uten å ha kommet til bevissthet. Hva slags voldslovbrudd kan Ronny straffes for?
  7. Straffeloven § 275 bestemmer straff for den som dreper en annen. Drapshandlingen omfatter
  8. En aggressiv person slår en gravid kvinne. Hun aborterer som følge av slaget, men overlever. Fosteret døde. Hva kan gjerningspersonen straffes for?
  9. Arve kjørte i 110 km/t i 80-sone. Han sovnet ved rattet og drepte en person som gikk på fortauet. Samme dag kjørte Bjarne under fartsgrensen da han traff og drepte en 90 år gammel mann som gikk langs en mørk, uopplyst vei. Fotgjengeren hadde ikke refleks.
  10. For tyveri straffes den som «tar en gjenstand som tilhører en annen», jf. straffeloven § 321. Anita besvarte en oppgave i skolefaget historie og leverte svaret som eget hjemmearbeid. Det var i virkeligheten avskrift av en besvarelse som hun hadde funnet på internett. Har Anita gjort seg skyldig i tyveri?
  11. Ola skyter en elg uten å ha tillatelse fra grunneieren. Hva kan han straffes for?
  12. Vidar og Unni var på fottur i fjellet. Der traff de på en geit som hadde forvillet seg vekk fra flokken. De drepte, slaktet og grillet geita for å spise den. Forholdet ble oppdaget. Hva kan Vidar og Unni straffes for?
  13. Ola og Eva Brox lever i et turbulent ekteskap. En dag solgte Eva parets motorsykkel, en Harley Davidson, for kr 50 000. Hun brukte opp pengene på nettspill og tapte alle pengene. Hendelsen førte til separasjon og skilsmisse. De eide sykkelen med 50 % eierandel til hver. Ola anmeldte sin eks-ektefelle til politiet og ville ha henne straffet for tyveri av motorsykkel.
  14. Jonas liker fisk, særlig laks. I nattens mulm og mørke ror han stille fram til et oppdrettsanlegg for laks. Jonas slenger ut snøret, og det tok ikke lang tid før han hadde fisket 10 laks. Hva kan han straffes for?
  15. Sauebøndene Harald og Jens liker ikke ulv, selv om den er fredet fordi den er truet av utryddelse. De begir seg ut på ulvejakt uten offentlig tillatelse. Plutselig så de en ulv langt unna. Begge jegerne rettet våpenet mot ulven, siktet, og trakk av, men begge bommet. Det var ikke rart fordi det bare ville vært flaks om de traff på den avstanden. Kan de straffes?
  16. Erling er lam fra hoften og ned. Han bruker elektrisk rullestol som kan kjøre 20 km/t. En dag han kjørte på fortauet ble han stanset i promillekontroll. Han hadde 0,6 promille alkoholkonsentrasjon i blodet. Kan han straffes for promillekjøring?
  17. Reineieren Mikkel kjørte snøscooter på Finnmarksvidda med en promille på 1,00 da han skulle finne reinsdyra sine. Kan han straffes for dette?
  18. Roar setter seg inn i bilens førersete og vrir om tenningsnøkkelen, men bilen ville ikke starte fordi batteriet var tomt for strøm. Roar hadde promille på 2,5. Kan han straffes?
  19. Elin kom som vanlig trafikant først til åstedet for en alvorlig trafikkulykke der en motorsyklist hadde kjørt av veien og blitt alvorlig skadet. Elin ringte til politi og ambulanse, og hun ga livreddende førstehjelp på stedet. Etterpå kjørte hun hjem og tok seg noen stive drinker for å roe nervene og unngå psykisk sammenbrudd etter den opprivende opplevelsen. Politiet dukket opp fem timer seinere for å få vitneforklaring. De merket at Elin var påvirket av alkohol. Kan hun straffes for brudd på vegtrafikkloven § 22(5), jf. § 31?
  20. Agnethe eier en bil som hun låner bort til Cecilie. Hun vet at Cecilie er nokså sterkt påvirket av alkohol etter at de hadde delt en flaske rødvin. Cecilie ble stanset i promillekontroll med promille på 1,1. Saken ble oppklart og politiet ville straffe begge for promillekjøring.