Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

4.1 Arbeidsrett

  1. Et vaktselskap lyser ut stillinger. I utlysningen stilles det krav om at søkerne må være etnisk norske siden de som tilsettes skal sikkerhetsklarereres. Det er vesentlig enklere å få sikkerhetsklarering for etnisk norske personer.
  2. Et sykehus er på jakt etter sykepleiere som kan snakke fremmedspråk, og stiller krav i stillingsannonsen om at bare spansktalende personer med godkjent sykepleierutdanning vil bli vurdert. Søkerne må gjennomgå og bestå norskkurs før de kan jobbe. Mange protesterer på utlysningen og mener den er diskriminerende mot andre aktuelle søkere som ikke er spansktalende.
  3. En stilling som vaktmester ved en kristelig videregående skole ble lyst ledig. Skolen ble drevet med støtte fra offentlige midler. Under et jobbintervju ble det blant annet stilt følgende spørsmål til søkeren:

    Du skal vurdere om spørsmålene er i strid med bestemmelser i arbeidsmiljøloven eller likestillings- og diskrimineringsloven.
    1. Hvor gammel er du?
    2. Er du mann eller kvinne?
    3. Er du lesbisk eller homofil?
    4. Tror du på Gud?
    5. Hva mener du om «fri abort»?
    6. Driver du jevnlig med mosjon?
    7. Røyker du?
    8. Har du barn?
    9. Har du planer om å få barn?
    10. Er du gift?
    11. Stemmer du på Kristelig Folkeparti?
  4. A ble tilsatt som gravemaskinfører for en graveentreprenør den 1.1.2017. Det står i tilsettingskontrakten at A er tilsatt på prøve i seks måneder, men ellers ingenting om arbeidsforholdets opphør. Entreprenøren har blant annet fått en del av et oppdrag med å bygge motorvei på en bestemt strekning. Vegarbeidet er ventet å ta to år.
  5. Harald Bakke ble ansatt 1.1.2015 som profesjonell sjakkspiller i sjakklubben Gambit for en periode på to år. Lønnen er kr 500 000 per år pluss bonus for vunne kamper og turneringer. I løpet av 2016 tapte han alle sine kamper, og ledelsen ønsket ikke lenger å fortsette arbeidsforholdet.
  6. Lektor Inger Tertnes er født 9.oktober 1966 og ble ansatt som assisterende rektor ved Smalvik videregående skole den 1.8.2007. Hun blir saklig sagt opp fra stillingen sin den 15.8.2017. Hva er Ingers siste arbeidsdag?
  7. Mads er blitt fast tilsatt på prøve som ekspeditør i en dagligvareforretning. Arbeidsgiveren ønsker allerede etter en uke å avslutte arbeidsforholdet fordi Mads hadde kommet en halv time for sent to ganger etter å ha forsovet seg. Hvilken løsning er mest i samsvar med gjeldende rett?
  8. Anita (19 år) har fått midlertidig jobb som sikkerhetskontrollør i fornøyelsesparken Tusenfryd med tiltredelse 1. mai. Arbeidsforholdet skal avsluttes 1.10. samme år. Den 17. mai ble hun tatt i promillekontroll, og kort tid senere ble hun dømt til tre ukers fengsel som skal sones i juli samme år. Arbeidsgiveren ønsker derfor å avslutte hennes arbeidsforhold.
  9. En bedrift skal si opp en ansatt fordi ny datateknologi har skapt overtallighet. Følgende personer kan bli den oppsagte:

    Velg hvem som skal sies opp. Valget skal være mest mulig i samsvar med gjeldende rett.

  10. Caroline hadde ubetalte regninger på kr 2 000. Hun lånte derfor kr 2 000 fra kassa i en dagligvareforretning der hun jobbet som kassebetjent. Forholdet ble oppdaget før hun fikk lagt pengene tilbake.
  11. Anders Brink er ansatt som advokat på et juridisk kontor i en bank. En dag skjelte han ut dommeren under en rettssak. Det førte til at advokaten mistet advokatbevillingen sin for ett år. Deretter ble han oppsagt fra jobben fordi han i ett år ville være ute av stand til å oppfylle sin arbeidsplikt etter arbeidsavtalen.