Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Øvinger side 155–156

3.4.3

Vilkårene for nødtestament etter § 51 er ikke oppfylt. Testamentet må fylle vilkårene i §§ 48–50 for å være gyldig.

Problemet i dette tilfellet er om testamentet er korrekt påført signering av vitner. Etter § 49 skal testator vedkjenne seg sin underskrift mens begge vitnene er til stede samtidig, jf. § 49(1) første og andre punktum.

Oppgavens faktum er noe uklart om hvordan vitnenes signering foregikk. Det antas at Olga først vedkjente seg sin underskrift overfor Else, uten Ola til stede. Lovens krav er at vedkjennelse skulle skjedd overfor begge samtidig. Det har ikke skjedd. Ola har påført sin underskrift uten å ha vært til stede sammen med Else og uten å ha vært vitne til at Olga vedkjente seg sin underskrift. Testamentet er derfor ugyldig på grunn av dette.

Hadde begge vitnene vært til stede ved Olgas vedkjennelse av sin underskrift, hadde det ikke vært en selvstendig ugyldighetsgrunn at vitnene signerte senere og hver for seg. Det er tilstedeværelsen ved vedkjennelsen som avgjør, ikke signeringstidspunktene. Det er heller ingen ugyldighetsgrunn at testamentet ikke er datert, se § 50 tredje punktum.

3.4.4

Læreren har løsningsforslag.

3.4.5

Læreren har løsningsforslag.