Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Tolking av lovtekst – et eksempel

Innhold

Hva er lovtolking?
Eksempel
Tolkingsresultatet

Hva er lovtolking?

Lovtekster kan være både upresise og tvetydige. Derfor må de tolkes for å avklare hva som er gjeldende rett. Lovtolking står sentralt i jussen. Etter at vi har funnet en lovregel som vi vil bruke til å løse et rettsspørsmål, må vi ta stilling til hvordan vi skal bruke den. Det betyr at vi må utlede den rettsregelen lovteksten inneholder ved å tolke den. Her er det nødvendig å bringe inn andre rettskilder. Vi henter argumenter fra disse, som vi avveier mot hverandre.

Til toppen

Eksempel

For å illustrere dette tar vi utgangspunkt i vergemålsloven § 12 (1) andre alternativ, som sier:

En mindreårig råder selv over midler som vergen eller andre har latt den mindreårige få til egen rådighet, …

Når vi skal tolke denne rettsregelen, tar vi utgangspunkt i disse rettskildene:

  • lovteksten
  • rettspraksis
  • juridisk teori
  • reelle hensyn

Lovteksten

Den språklige forståelsen av lovteksten er ikke direkte til hinder for at mindreårige har fri disposisjonsrett over gavemidler. Lovteksten setter heller ingen nedre aldersgrense for en slik disposisjonsrett. Det betyr at lovgiveren har overlatt til giveren å bestemme hvor store gavemidler en mindreårig kan motta og disponere fritt.

I forhold til den vanlige språklige forståelsen kan lovteksten tolkes på flere måter:

  • innskrenket tolking
  • utvidet tolking
  • analogisk tolking
  • antitetisk tolking
  • presiserende

Rettspraksis

Det er slått fast i enkelte rettsavgjørelser at formuleringen «latt den mindreårige få til egen rådighet» tolkes slik at det kreves klare og tydelige holdepunkter for å si at giveren stiller en gave til fri rådighet for en mindreårig. Og jo større beløp det dreier seg om, desto klarere og mer tydelige bør holdepunktene være.

Juridisk teori

De rettsoppfatningene som er kommet til uttrykk gjennom rettsvitenskapen og juridisk teori, støtter også kravet om konkrete holdepunkter gjennom for eksempel gavebrev, testament eller på annen måte.

Reelle hensyn

Siden formålet med vergemålsloven er å beskytte mindreårige mot å bli utnyttet økonomisk, bør § 12 første ledd andre alternativ tolkes innskrenkende.

Til toppen

Tolkingsresultatet

Når alle argumenter for eller mot et bestemt resultat foreligger, må de veies mot hverandre. Noen får stor vekt, andre gis liten vekt. Deretter må en gjøre et valg, trekke en konklusjon og komme fram til et tolkningsresultat.

Et tolkingsresultat gir uttrykk for hvordan du forstår en regel eller formulering i lovteksten etter å ha gått gjennom tolkingsprosessen. Tolkingsresultatet blir avgjørende for konklusjonen.