Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 38

  1. Hva menes med foreldreansvar?

    Hovedregelen om foreldreansvarets innhold følger av barnelova § 30. Foreldreansvarets innhold er todelt. Den ene delen gjelder foreldrenes plikt til å gi omsorg. Den andre delen omfatter foreldrenes plikt og rett til å ta avgjørelser på barnets vegne. Retten til å bestemme om barnets personlige forhold gjelder for eksempel spørsmål om oppdragelse, utdanning, bosted, tilknytning til trossamfunn, osv. Retten til å bestemme i økonomiske forhold reguleres av vergemålsloven.

  2. Hva menes med barns medbestemmelsesrett?

    Barnelova bruker ikke begreper som medbestemmelse og selvbestemmelse. Regler om medbestemmelse følger blant annet av § 31 som bestemmer at barn skal høres før det blir tatt avgjørelse om barnets personlige forhold. Spørsmål om fast bosted og samvær i forbindelse med samlivsbrudd er framhevet i § 31(2). Det kan være saksbehandlingsfeil hvis barnets mening ikke har blitt hørt før det tas avgjørelse om slike forhold. Fra fylte 7 år er regelen at barnet skal høres, og fra fylte 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener.

  3. Hva menes med barns selvbestemmelsesrett?

    Selvbestemmelse betyr at barnet bestemmer selv. Barnet har nokså omfattende selvbestemmelsesrett etter at det har fylt 15 år, for eksempel om utdanning og medlemskap i foreninger, herunder medlemskap i trossamfunn, se barnelova § 32. I økonomiske forhold har barn som har fylt 15 år, selvbestemmelsesrett om arbeidsavtaler og til å bruke midler som er tjent ved eget arbeid eller virksomhet, se vergemålsloven §§ 10 og 12.

  4. Hvem har foreldreansvar hvis foreldrene er gift?

    Gifte foreldre har foreldreansvar sammen, jf. barnelova § 34(1).

  5. Hvem har foreldreansvar hvis foreldrene bor sammen uten å være gift?

    Samboende foreldre har foreldreansvar sammen, jf. § 35(2). Samboerne får automatisk felles foreldreansvar hvis de har samme folkeregistrerte adresse, jf. § 39 tredje setning. Hvis de ikke har samme folkeregistrerte adresse, må de sende en erklæring til folkeregisteret om at de bor sammen.

  6. Hvem har foreldreansvar hvis foreldrene verken er gift eller bor sammen?

    Moren har foreldreansvaret alene hvis foreldrene ikke er gift eller bor sammen, jf. § 35(1). Det har vært diskusjon om foreldreansvaret også bør være delt i disse tilfellene. Det er nå vedtatt en endring av bestemmelsen som går ut på delt foreldreansvar som hovedregel, men likevel slik at moren bare kan gi melding til folkeregisteret om at hun ønsker å ha foreldreansvaret alene. Faren kan gi melding dersom han ikke ønsker foreldreansvar. I skrivende stund er det ikke fastlagt dato for ikrafttredelse av endringen.